Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, albowiem była toż pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina I ma sporo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a również pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jednak witamina I jest nie tylko wchłaniana bezpośrednio, ale jest także wytwarzana przez organizm przez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.
Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, zwłaszcza w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej i zielonej. Najważniejszą sprawą do zapamiętania jest toż, iż spożywanie zbyt wielkiej liczby czystej witaminy A może być toksyczne. Istotne jest, by nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci oraz innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A może być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego niezbędne jest, ażeby skupić się na uzyskaniu jak największej liczbie beta-karotenu, który organizm może zmienić w witaminę A, zamiast spożywać wielkie ilości czystych pokarmów bogatych w witaminę A.
Wiele osób pamięta, jak powiedziano im, że jedzenie wielkiej liczby marchwi pomaga widzieć w noce oraz jest to spowodowane witaminą A, jaka jest produkowana z dużego poziomu beta karotenu, który znajduje się w warzywach. Inne pokarmy, które są wysoki poziom beta karotenu, który można zmienić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest wykorzystywany nie wyłącznie do tworzenia witaminy A, ale tenże w sobie jest dobrym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, albowiem nadmiar po przemianie w witaminę I jest wykorzystywany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga także zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a także naprawiać je, jeśli są uszkodzone, aby zapobiec infekcji. Dzieci także potrzebują dużo witaminy A, aby pomóc ich kościom oraz zębom w prawidłowym rozwoju.